Sporen van Oranje in België

Lezingen over de Nassau’s en hun tijdgenoten

Oranjeroute rondom Brussel

De Oranjeroute die ik voor u heb samengesteld telt voorlopig 4 haltes. De eerste halte is de Oranjestad Diest. Vervolgens gaat u door naar het slagveld van Waterloo. Als derde halte kunt u het kasteel van Gaasbeek bezoeken om kennis te maken met tijdgenoten van de Nassaus. Tot slot kunt u doorrijden naar het kasteel van Bornem. Het kasteel kan niet altijd bezocht worden, controleert u de data!

Oranjeroute halte 1

Diest

P1150686

Het kleine plaatsje Diest nam in het verleden een strategische positie in en is een tweedaags bezoek in de zomer waard (openingstijden!).
In de eerste plaats is er de mooi gerestaureerde Sint-Sulpitiuskerk met daarin centraal het graf van Filips Willem van Oranje (1554-1618). Filips Willem was de oudste zoon van Willem van Oranje en werd naar Spanje ontvoerd door Alva.

Direct naast de kerk vindt u het Hofstadtmuseum met zijn kleine maar unieke Oranjezaal. Hier hangt het dubbelportret van René de Chalon en Anna van Lotharingen. René de Chalon heette eigenlijk Renatus von Nassau. Hij was de allereerste graaf van Nassau die zichzelf prins van Orange mocht noemen.

 

Kathedraal van Diest

Hof van Nassau, Diest

Op de interessante Diestse Oranjewandeling komt u langs een ensemble van gebouwtjes waarin de linkervleugel van de Hof van Nassau uit 1515 verwerkt is. Daarbij hoort ook de achtergelegen achthoekige toren. Links van het huis ligt het Warandepark, de vroegere dierentuin van de Prinsen van Oranje.

Slaat u verder de Begijnhof van Diest niet over (geklasseerd door Unesco).
In “The Lodge” kunt u logeren in een gerestaureerd stadspaleis uit de 16e eeuw dat volledig bewaard is gebleven.

Informatie over Diest moet u bijeen sprokkelen op allerlei algemene websites. Ik raad u aan om het anders te doen. Gaat u naar:

wandelingen.info klik daar onder de foto op “routes”, vervolgens “België” en daarna “Diest”. De beschrijving die u vervolgens vindt is de moeite waard. (Boven de foto op de website komt u terecht in de reclamewereld van Google.)

Oranjeroute halte 2

image

Waterloo

In de omgeving van Brussel vindt u ook Waterloo, daar kunt u de bijdrage van de latere Willem II (1792-1849) aan de slag van Waterloo bestuderen. Prachtig museum. De pyramide van Waterloo werd ter ere van Willem II aangelegd.

waterloo1815.be

Oranjeroute halte 3

image

Gaasbeek

Het kasteel van Gaasbeek was tot 1568 afwisselend in handen van de graven van Horne en Egmont. De Graven van Egmont, Horne en Nassau bekleedden vanaf 1505 hoge functies aan het hof. Ze waren ook allemaal ridder van het Gulden Vlies, een ridderorde ingesteld door Filips de Goede.

kasteelvangaasbeek.be

Oranjeroute halte 4

image

Bornem

Het imposante kasteel van Filips van Marnix van Sint-Aldegonde in Bornem. Filips was rond 1550-1560 theoloog en secretaris van Willem van Oranje. Filips van Marnix heeft mogelijk zowel het Wilhelmus als de Apologie geschreven.

Kasteel Marnix van Sint-Aldegonde

Ik wens u veel plezier op uw ontdekkingsreis rondom Brussel!

Verder Bericht

© 2024 Sporen van Oranje in België

Thema door Anders Norén