Sporen van Oranje in België

Lezingen over de Nassau’s en hun tijdgenoten

Oranje-Nassau Weekend

Uitzicht op Brussel vanaf de plaats waar de Hof van Nassau stond

Oranje-Nassau Weekend

Naast mijn Oranje-Nassau Rondleiding heb ik ook een do-it-yourself  Oranjewandeling samengesteld.

Voor deze Oranjewandeling in Brussel heeft u, inclusief bezoeken, een weekend nodig.

In het enorme  Coudenbergpaleis kunt u tijdens uw Oranje-Nassau Weekend bijvoorbeeld ronddwalen in de schitterend gerestaureerde fundamenten. De Nassaus waren er kind aan huis en Willem van Oranje is er zelfs opgegroeid.

Op de Zavel staan de standbeelden van Willem van Oranje en zijn tijdgenoten.

In het Broodhuis op de Grote Markt vindt u schilderijen van Willem’s luxueuze stadspaleis (de Hof van Nassau) plus een maquette van het middeleeuwse Brussel.

Van het oude paleis van de Nassaus  is helaas alleen de Nassaukapel nog over.


ORANJe-nassau weekend, eerste/laatste HALTE: “0”

HET BROODHUIS OP DE GROTE MARKT

U kunt het Broodhuis bezoeken aan het begin óf aan het einde van uw Oranje-Nassau Weekend, vandaar dat ik er halte “0” van heb gemaakt.

In het Broodhuis (officieel het ‘Museum van de Stad Brussel’) vindt u een maquette van het middeleeuwse Brussel en enkele schilderijen met als thema de Hof van Nassau. U kunt zich daar een goede voorstelling maken van de tijd waarin de Nassaus rond 1500 leefden. In de laatste zaaltjes beneden vindt u drie schitterende wandtapijten en een aantal prachtige altaarstukken zoals u deze ongetwijfeld had kunnen aantreffen in de magnifieke paleis van de Nassaus. Verschillende generaties Nassau hebben in dat paleis geresideerd. Willem van Oranje (1533-1584) was de laatste vertegenwoordiger van deze generaties in Brussel.

http://www.brussel.be/musea-en-kunstencentra


ORANJE-nassau weekend HALTE 1

HET KONINKLIJK PALEIS OP HET PALEIZENPLEIN

Pas in 1815 zou de Nassaufamilie onder Koning Willem I weer terugkeren naar de Belgische hoofdstad. De historische Hof van Nassau was toen niet meer bewoonbaar daarom werd er voor Willem I een nieuw paleis gebouwd, het huidige koninklijk paleis. Dit paleis is gedurende ongeveer een maand te bezoeken, elk jaar vanaf de Nationale feestdag, 21 juli.

Toegangsbewijzen zijn gratis en kunnen gereserveerd worden op de website van de Stad Brussel:

https://www.brussel.be/musea-en-kunstencentra


ORANJe-nassau weekend HALTE 2

PALEIS VAN WILLEM II en ANNA PAULOWNA

Haaks op het Koninklijk Paleis van Willem I staat het paleis waar de toenmalige kroonprins Willem II & zijn Russische echtgenote Anna Paulowna woonden. Dit is ook het paleis waar de juwelenschat van Anna werd gestolen. Dat leidde tot een ernstig conflict met Anna’s broer, de Russische tsaar. Tegenwoordig is hier de Koninklijke Academie voor Wetenschappen gevestigd.
Dit paleis is soms te bezoeken tijdens Open Monumentendagen.

http://www.kvab.be/paleis.aspx


ORANJe-nassau weekend HALTE 3

HET COUDENBERGPALEIS

De zeer mooi gerestaureerde ruïnes van het gigantische Coudenbergpaleis van Filips de Schone en Keizer Karel V zijn zeer zeker de moeite waard.
Hier kwam in 1544 de elfjarige (!) Willem van Nassau als “Prins van Oranje” aan het keizerlijke hof  voor zijn verdere opvoeding. Eén van de voorwaarden om prins te mogen worden was overigens zijn overstap op het katholieke geloof.
Elf jaar later, in 1555, trad Keizer Karel V af in de Aula Magna van ditzelfde paleis. Volgens historische bronnen kwam tijdens dit aftreden de zeer verzwakte Keizer Karel steunend op de Prins van Oranje de Aula Magna binnen, dit wordt opgevat als een teken van de vriendschap en van de vertrouwensband die er geweest zou zijn tussen beide mannen.

https://coudenberg.brussels/nl


ORANJE-nassau weekend HALTE 4

HOF VAN RAVENSTEIN OP DE HOFBERG

De Hof van Ravenstein kunt u niet bezoeken, maar de buitenkant van het gebouw is magnifiek. Dit is het enige stadspaleis uit de 15e eeuw dat in min of meer oorspronkelijke staat bewaard is gebleven, delen van het gebouw werden al gerestaureerd in vorige eeuwen. Het is een prachtvoorbeeld van de gotische stijl met trapgeveltjes die eveneens kenmerkend was voor de andere stadspaleizen.
Natuurlijk bestaat ook het Egmontpaleis in Brussel nog, maar dat lijkt in helemaal niets meer op het historische stadspaleis van de Graaf van Egmont.


ORANJE-nassau weekend HALTE 5

PALEIS VAN NASSAU EN NASSAUKAPEL

(nu: Koninklijke Bibliotheek van België)

De gevel van de Hof van Nassau werd al in de 18e eeuw onherkenbaar verbouwd door Karel van Lotharingen. In 1958 werd het paleis definitief afgebroken. Dankzij de inzet van Koningin Juliana en de Nederlandse regering kon de Nassaukapel echter gered worden. Deze ontroerende kleine familiekapel is ingebouwd in de Koninklijke Bibliotheek van België en is onderdeel geworden van het schitterende manuscriptenmuseum ‘Librije van de Bourgondische Hertogen’ (open dinsdag t/m zondag, 10:00-17:00, Kunstberg 28, Brussel).
Vanuit het Albertinapark kunt u de gevel van de kapel ontwaren in de buitenmuur van de Bibliotheek. Zoekt u aan de linkerkant van het gebouw op de eerste verdieping naar een inspringende ruimte. Het is even zoeken, maar u wordt voor uw moeite beloond zodra uw oog het ontroerende beeld van Sint-Joris en de Draak ontdekt. Sint-Joris was de beschermheilige van de Hof van Nassau.

Toegangsbewijzen voor de Librije kunt u reserveren op de website van de Koninklijke Bibliotheek:

https://www.kbr.be/nl/locatie/kbr-museum/


Veel plezier tijdens uw ontdekkingstocht op de Hofberg!

© 2024 Sporen van Oranje in België

Thema door Anders Norén